Hundreda

Direktlänk till inlägg 29 januari 2011

Hundlek

Av Emma Hammar - 29 januari 2011 08:59

De senaste veckorna har det blivit en del hundlek i och med att jag och Arrac har träffat mer folk än vad vi brukar göra. Så därför tänkte jag skriva lite om vad just hundlek gör för våra hundar.


Några vänner har frågat mig om vi kan ses nu när jag har varit hemma men jag har fast bestämt en annan dag. Detta för att det inte ska bli för mycket för Arrac. Har vi träffat hundar flera dagar i rad så får han INTE leka med dessa hundar de kommande dagarna. Då blir det bara koppel promenader. Det har ni nog förstått ni som har läst bloggen på sistone, att de bara får leka ibland. 



Hundlek

Först vill jag börja att säga och nu är jag beredd att en del av er kanske inte håller med och kanske hoppar på mig efter detta... men för vems skull ska hundarna leka? Detta är ett mer mänskligt behov än vad det är för hunden! Jo tyvärr är det så. Många säger när jag möter dem "min hund vill bara leka"... Ja ibland kan så vara fallet men oftast handlar det mer om att hunden vill kontrollera vem den möter. Långt ifrån alla hundar vill leka med andra hundar!


Nu tänker nog många att era hundar visst gillar att leka med andra hudnar. Ja det gör Arrac också! MEN då är det med några bestämda hundkompisar! Nu gör jag skillnad på hundar som vi inte känner och inte kommer träffar mer eller speciellt ofta för sådana hundar får Arrac inte leka med eller hälsa på. VARFÖR? Jo för det är bara så onödigt i flera aspekter. 


Arrac får leka med samma individer som vi träffar ibland. Vissa av mina kompisars hundar får han inte ens leka med. T ex för att leksätt och storleks skillnaden. Men han får då istället umgås med dessa hundar i en mer stillsam närvaro, kopplad om det så behövs. Och inne ligger man stilla. 


Vad kan hända med hunden vid för mycket lek?

Studera din hund när den leker med andra hundar. Det händer massa. Nu har jag en "galen" hund som springer i 280 och han boxas och taklas hårt! Vad gör detta med kroppen? Jämför detta med en elit idrottare! Hundlek innehåller ofta....

  • Snabba starter 
  • Tvära vändningar
  • Tvärnitar
  • Hårda taklningar
  • Extrem jakt lek
  • Full fart
  • Osv...

En elit idrottare gör aldrig detta utan att värma upp först! MINST 20 min uppvärmning behöver våra hundar! De kan få stora skador vid lek med annan hund! Därför ska de inte leka för ofta och man måste tänka på vilken typ av lek båda hundarna har. Fungerar de att leka med varandra? Arrac leker tufft, ibland för tufft för sitt eget bästa för om han är med en större och tyngre  hund som kör på lika hårt så kan min lilla plutt bli skadad. Samma sak vore det väl dumt att låta Arrac leka med en liten hund! 


Lek kan också gå över styr så de ska alltid hållas under uppsyn så man kan bryta leken om det händer något eller om hundarna börjar bråka. 


Skador

Många av skadorna som kan uppkomma vid hundlek missar vi ägare att se. Vi går hem med hunden och tror dagen där på att det är träningsvärk eller att hunden bara har dålig kondis. Efter lek så har hundarnas kroppar pumpat ut mängder med adrenalin i kroppen så det kan ta flera timmar innan de ens känner att de har ont! 


Sen kan en sjukgymnast beskriva mer i detalj hur illa hundlek kan vara för kroppen. Men leder, muskler, skelett... ja det är många som delar av kroppen som kan få skador! 


Stress

Sen finns det en stor faktor som jag jobbar med, nämligen stress. Här hittar jag många problemhundar som får leka på tok för mycket och för ofta med hundar. Det skapar stress för våra hundar att leka ofta. 


Det fungerar så att stress börjar alltid med ett stort påslag av adrenalin och kroppen behöver tid för att sänka den nivån till en normal nivå. Men får då hunden leka med en hund igen innan adrenalin nivån har sjunkigt så åker den upp igen... Leker din hund med ytterligare en hund innan nivån har sjunkigt så kommer nivån aldrig ner igen. Jag tror ni förstår vad jaga menar. 


När kroppen inte får ner nivån av adrenalin så går kroppen in och producerar kortisol som också är ett "stress hormon" men den halveringstiden är ännu längre... Det är här hundar kan hamna i lång varig stress och kan börja få massa symtpom!


Nu ska jag inte föreläsa om stress. Men hur vi än vill att våra hundar ska leka med andra hundar så fungerar kroppen som den gör och dessa reationer sker ALLTID vid hundlek!


Mår hunden bra av att leka med andra hundar?

Ja hunden har behov av att umgås med andra hundar. Det behöver nödvändigtvis inte vara i värsta galna leken! Men de har behov av andra hundar. Men våra hundar har INTE behov av att hälsa på alla främmande hundar de inte känner. De handlar om andra saker, såsom inlärt beteende, vakt, kontroll, vem är du? Osv...


Därför ska hundar ha lekkompisar som är samma hund! De kan absolut ha fler lekkompisar, men som din hund känner och tycker om!


Hur ofta kan hunden då leka med andra hundar?

Nu beror det mycket på hur din hund är som individ. Tar jag Zelda till exempel så kan hon träffa fler hundar i veckan men hon leker kanske bara med en av dem. Hon leker inte med alla hundar och då är det ju igen fara. Då kan hon få umgås lite oftare med andra hundar. Jag lovar de umgås fast de inte leker! Lekandet är mer ett mänskligt behov. Vi tror att våra hundar vill leka! 


Tar jag Arrac sen... han leker med alla hundar jag släpper honom med. Ibland kan jag se att han är lite osäker på en andra hunden och då tar han till jaktlek. Han vet att han är snabb och kan utnyttja sin fart. Men tänk vilken stress om han skulle få leka med främmande  hundar varje dag! Han hela tiden bli jagad!


Nä Arrac får leka med andra hundar max 2 gånger i veckan! Så det är min rekommendation. Max leka 2 gånger i veckan. Nu tänker ni som har följt min blogg att vi har träffat andra hundar oftare. Ja det har vi. Men de har inte fått leka varje gång! senast jag var med Sanna så gick vi bara koppel promenad eftersom våra hundar har lekt så det räcker. 


Alltså är det skillnad på hundlek och umgås. Det är också skillnad på hundkompis och lek med främmande hund! 


Flera hundar i familjen? 

Har ni fler hundar i familjen så har hunden redan en hundkompis. Absolut kan hunden ha kompisar utanför flocken. jag håller noga koll på mina hundar hemma. De får inte leka hur som helst. Leka gör vi ute. Om de leker för häftigt utan uppvärmning så bryter jag leken - ja tråkiga mamma va    


Hundar som lever i flock har inte samma behov av hundkompisar utanför flocken som hundar som lever som ensam hund!


Hur gör jag?

Jag skriver upp i Arrac dagbok när, var, med vem och hur länge han har lekt med andra hundar. Jag har en hund som lätt kan bli överstimulerad av stress och är noga med att balansera upp stressande aktiviteter med annan form av aktivering som nosarbete som ger lugn, koncentration och som tar mycket energi på ett nyttigt sätt från hunden. 


Så jag skriver utförlig dagok - Ja varje dag! Jag skriver allt vi gör. 


Att tänka på!

  • Leka max 2 gånger i veckan
  • Lek kan ge "idrotts skador"
  • Lek är stress
  • Hunden måste återhämta sig ca 48 h efter lek med annan hund
  • Inte leka med främmande hundar
  • Ha några hundkompisar!
  • MINST 20 min uppvärming innan VARJE lek!
  • Känn gärna igenom hunden efter hundlek. Och gärna igen efter några timmar om hunden har ont. 
  • Flera hundar i hemmet - styr upp dem
  • Tänk på ras skillnader och leksätt i leken 
  • Vill du ha mer tips och råd kontakta en sjukgymnast 

Har du frågor så ställ gärna dem. Undra inte! Tycker du inte likadant? Jag kan nås på mailen också info@hundreda.se 


Här har jag täkt de viktigaste bitarna utan att skriva en hel bok i ämnet   


Så nu - låt era hundar leka med måtta och våga säga nej om främlingar frågar "ska de leka?"


Det är mer ett mänskligt behov än ett hundbehov! 

 
 
Elin

Elin

29 januari 2011 10:04

Omg, vilket långt inlägg ;)
hihi!

Håller med dig gällande hundkompisar. Men dessutom till jag "den stränga hundmamman" som knappt låter mina hundar leka också ;D haha!

Du kan väl lägga upp lite förslag på bussar? Jag har fixat dagskort till imorgon. Skulle vara skönt att det inte blev kl. åtta på morgonen då vi ska ha främmande ikväll. Nu ska jag strax ut till landet och kommer hem till middagsbjudningen ikväll, så jag kommer väl inte vara så jättekontaktbar idag... men ska försöka kolla internet och telefonen lite då och då :)

http://www.fluffmonster.blogg.se

 
Sanna

Sanna

29 januari 2011 11:22

Håller helt med dig! Jag har börjat bli förbannad på folk som frågar om hundarna ska leka.. Då får de en hel uppsatts berättad för sig, ungefär som du skrev varför de inte ska leka! Jag tar även med ev sjukdomar som kan finnas. Viggo har fyra hundar som han får leka med, och där ingår Arrac. Sen har vi hundar som vi bara promenerar med. Sen blir det inte alltid lek när Viggo får träffa sina lekkompisar, utan ibland blir det koppel och ibland träning. Så vi borde ta med koppelpromenader, för min herre kan inte gå ordentligt. ;)

http://zookaos.bloggplatsen.se

Emma Hammar

29 januari 2011 11:51

Arrac behöver också mer koppel promenader då man blir lite bekväm när man bor på landet och låter honom gå lös ofta :P

 
Sanna

Sanna

29 januari 2011 12:47

Känner igen det där. Har aldrig koppel med mig ut, utan bara ett halsband som han har på sig.. Latmask Är vad jag är. :P

http://zookaos.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emma Hammar - 26 maj 2013 22:57

Nu vill vi starta om med en ny blogg och med ny motivation för träning och livet med hund! Den här kommer ligga kvar vill inte radera alla minnen, framförallt inte eftersom Zelda finns med här      NYA BLOGGEN ...

Av Emma Hammar - 25 maj 2013 23:28

En spännande dag och kollat på ett par hundars MT. Kul och spännande! Det är första gången jag ser det nya. Jag såg en Rottistjej och en Aussiekille båda snart fyra år. Bilden är på Disco som inte var ett dugg rädd för dumpen! Precis som han träf...

Av Emma Hammar - 24 maj 2013 12:47

Mitt och Arracs akilleshäl i lydnaden är fotgåendet! Ja varför då? Matten verkar tycka att det var det tråkigaste att träna helt enkelt    Jag har nog också gjort alla tabbar man kan så alla dessa känner jag till väl    Nu då ska vi se om jag lyckas ...

Av Emma Hammar - 23 maj 2013 21:06

Lite miljöträning blev det innan vi skulel in till Jessica Pelz för återbesök. Jag gillar att han börjar få ett fint lugn i milöer och bara kan lägga sig fint när jag sätter mig.       Jessica hade massor med positivt att säga. Vi är på rätt...

Av Emma Hammar - 22 maj 2013 15:02

Jag och Arrac drog till Norrtälje för att möta upp Angelica och hennes hundar Bowie och Ink för en promenad. Vi har var ute i 1,5h och strosade runt i lugnt tempo. Arrac blir påverkad av tempot och kan lättare bli stressad vid ett hundmöte än om vi b...

Hundreda

Jag håller hundkurser, privatträningar och tar emot problemhundar.

Vill du veta mer gå in på hemsidan

www.hundreda.se

Om oss

Fråga mig

11 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Januari 2011 >>>

Kategorier

Besöksstatistik

Följ oss

Länkar

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv


Skapa flashcards