Hundreda

Alla inlägg under april 2012

Av Emma Hammar - 15 april 2012 16:20

.... eller snarare var det antijakt   


En härlig dag i solen med hundar, ägare, kamera, viltdofter och harar. Vi startade med teori där vi pratade om varför hunden jagar, förebyggande träning, förbud, rutiner mm Det är mycket att tänka på då man har en hund som jagar. Det väcktes många tankar, funderingar och en del aha-upplevelser fick deltagarna också!


Jag tycker att det är så kul att se ansiktet på någon när de fått en aha-upplevelse eller nya tankar väcks och de blir medvetna!


Många läxor fick de men det viktigaste är återigen att LÄSA HUND! Man måste veta när och vad hunden gör saker. Jättekul att ha detta i kursform!


Nu ska jag fika då jag nyss kommit hem och sen ska jag spåra med Arrac då vår underbara husse lagt ett spår på 1km till oss!   

ANNONS
Av Emma Hammar - 14 april 2012 21:40

Idag har jag varit inhyrd som gästinstruktör på MALKK (Munsö Adelsö Lokala Kennel Klubb). Det var första tillfället på en grundkurs i ID-spår. Nästa tillfälle är om en dryg månad.


Dagen började inte vackert vill jag lova! Vaknade av att Madde ringer och väcker mig kl.6:20 och vrålar att det är SNÖ!!! Jag flyger upp ur sängen och ser 1 dm med snö! Åh nej inte igen! Jag fick ju ställa n för två veckor sedan pga av snöstorm! Det var mycket snö, alltså snökaos men inte storm bara jävla mycket snö! Kollade SMHI då det är 10 mil till munsö så kan ju vädret se annorlunda ut där. Visst var det så! Jag bestämde för att köra på med kursen ändå!


Det tog tid att köra med min lilla bil. Jag bor ju ute på vägarna är och är yrkechafför och vet hur man ska bete sig... och hoppas på att alla andra också sköter sig. Höll på bli avprejjad av vägen då en bill tvunget skulle köra om på den oplogade motorvägen. Jag kände snön skrapa mot underredet av min lila blå bil! Vi kom fram tryggt och säkert till ett mcyket mildare väder på munsö men kala vägar  


Det var ett härlig gäng och många nya ansikten att få jobba med under dagen! De var så laddade då de har väntat länge på den här kursen. Efter teorin var det upphåll och den mesta av snön hade töat bort.


Fick flera härliga bilder ekipagens andra spår för dagen!


Labben Lasse spårar tryggt och säkert!


Bollen gillar han och laddar för att ta den!


Kommer in med bollen!


Lagotton Molly vindar och fokuserar på sin kommande uppgift


Helt ny och grön i spårarbetet men så duktig!!!


Lyckan var obeskrivlig när husses vante är upphittad!


Morris kampar lyckligt med husse då första föremålet är upphittat!


Påspåret igen för en vinkel och fler föremål


YES ett till!


Hur härligt är det inte att se solen LYSA i Kaxes fina ljusa päls!? Samma dag som snöstormen...


Nosen är låg och fin, där den ska vara!


Min leksak!


En till liten dam som heter Molly, hon spårade fint och noggrant!


Min leksak! Ge hit annars flyger jag för att ta den!


 

Yes jag tog den!


Så kul jag har haft idag! Är helt slut i huvud och kropp (säg när jag inte är det  ) Nu är det dryga 4v tills nästa gång så de hinner öva massor! Nu ska jag ladda inför en ny dag då det blir antijaktkurs i morgon! Men de har utlovat  


Tack för idag!

ANNONS
Av Emma Hammar - 12 april 2012 22:22

Det blev en promenad i Åkersberga på 50min men lite lek och bus också. Dock inte ett enda hundmöte!


I början av promenaden....... i slutet av promenaden

Av Emma Hammar - 11 april 2012 13:23

Det är så bra då alla utom husse måste ha rehab... Det är tufft för mig iaf. Jag har troligen fått ryggskott nu också.... Zelda har sin artros och har 6kg övervikt och vi fortsätter med Arracs rehab. Det är väl Arrac som går mest åt rätt håll!


Med adra ord svårt för mig att göra allt på en gång. Sista månaden har jag prioriterad Arrac, men nu måste jag prioritera mig själv för annars kommer jag inte kunna gör något alls med någon av hundarna. Så husse måste faktiskt hjäla mig md Zelda om dettaska fungera.


Jag var inte säker men på grund av tidsbrist tog jag båda hundarna med mig ut som brukar resuktera att jag tar mig vatten över huvudet (med den här ryggen). Släppte Arrac lös och tvingade Zelda att gå i normal gåtakt, inget powerwalk utan normal takt då hon bara lunkar... Var ute i 45min och tog en avstickare ut i skogen för att hundarna och jag själv ska träna på höga benlyft som är bra för ryggar, muskelbygge och fettföbränning! Zelda ska bränna fett medan jag och Arrac måste bygga muskler!


 

Zelda fick Arracs koppel också så det bli lättare för henne att gå i skogen och så det inte blir mssa ryck i mig.


Men en gång är ingen gång! Det måste bli rutin om det ska bli något!

Av Emma Hammar - 10 april 2012 09:00

Har tecknat lite under påsk också, det går väldigt långsamt eftersom jag bara kan sitta i den ställningen i kort stunder. Hon som beställde den hade önskat den till jul. Men jag har fått sjukskriva mig från tecknandet ett bra tag men nu måste jag få den klar, det är ju så lite kvar (men ändå flera timmars jobb...)


 

Av Emma Hammar - 10 april 2012 08:53

Haft ledigt över påsk! Så himla välbehövligt! Har passat på att träffa släkt och vänner och bjudit dem hem till mig. Jag behöver få vara hemma lite jag som far och flänger land och rike runt jämt och ständigt...


Tränat Arrac har jag ju gjort massor. Igår fick han vila och även idag. Det är dags att köra buss idag igen, var en vecka sist. Min rygg har under påsk blivit mycket sämre och att sitta i en buss... ja vi får se hur det går, sitta är det som är allra värst!


Sitter också och planerar lite kurser och utbildningar jag ska gå med Arrac såg nu en till som jag var sugen på och som jag tror att jag kan gå utan att ta ledigt eller lägga om något... Kanske ska passa på då?
Av Emma Hammar - 9 april 2012 16:44

Har fått nya bloggläsare och frågan om det finns någon täving där man ska spåra långt då vi lägger långa spår. Jag tränar för att anta utmaningen "En riktig spårhund" som ligger på 15km spårning!


Men vi kommer inte hinna träna klart till juli så vi siktar på 2013. Hade tävlingen gått i höst så hade vi kanske hunnit träna så mycket. Men vi satsar för att lyckas. Det kostar lite att anmäla sig så det gäller att träna ordentligt!


Har här klistrat in allt om utmaningen från www.swdi.se


EN RIKTIG SPÅRHUND

För att sporra de som kommit riktigt långt i sin träning har vi instiftat SWDI Spårchampionat. Vår gissning är att det finns färre än 10 ekipage i Sverige som klarar ett spår av den här svårighetsgraden.

 • -SPÅRET ÄR 15 KM LÅNGT.
 • -SPÅRET GÅR I SKOG, PÅ ÅKER, ÖVER VATTENDRAG, ÖVER TRAFIKERAD VÄG, GENOM BEBYGGELSE.
 • -SPÅRET GÅR PÅ ALLA TYPER AV UNDERLAG.
 • -SPÅRET PASSERAR VID MINST ETT TILLFÄLLE BETESHAGAR MED TAMDJUR.
 • -SPÅRET ÄR MAX 12 TIMMAR GAMMALT.
 • -UTLAGDA STÖRNINGAR I FORM AV SPÅR FRÅN BÅDE KÄNT OCH OKÄNT VILT FINNS I SPÅRET.

04022011-_MG_5400
DE SOM KLARAR SPÅRET FÅR ETT SPECIALSYTT SPÅRHALSBAND (TILL HUNDEN) MED SWDI:S LOGGA OCH TEXTEN SWDI-SPÅRCHAMPION.

GENOMFÖRANDE

 • -SPÅRLÄGGAREN LOGGAR HELA SPÅRLÖPAN MED GPS.
 • -HUNDEKIPAGE SOM SKA GÅ SPÅRET BÄR GPS SOM LOGGAR EKIPAGETS RÖRELSER. EFTER GENOMFÖRANDET KOMMER SPÅRLÄGGARENS LÖPA OCH HUNDEKIPAGETS LÖPA, OAVSETT RESULTAT, ATT LÄGGAS IN PÅ SAMMA KARTBILD OCH PUBLICERAS PÅ SWDI:S HEMSIDA. PÅ SÅ VIS KAN ALLA SE VAR DET EV. GICK SNETT OCH LÄRA SIG NÅGOT AV DET. DU SOM VET MED DIG ATT DU HAR PROBLEM ATT HANTERA PRESTIGEFÖRLUSTER BÖR ALLTSÅ INTE ANMÄLA DIG (SÅVIDA DU INTE ÄR HELT SÄKER PÅ ATT KLARA SPÅRET FÖRSTÅS).
 • -SPÅRLÖPANS STRÄCKNING ANGES EXAKT AV TESTLEDAREN, DOCK ANGES INTE SPÅRETS RIKTNING.
 • -I SPÅRET LIGGER 10 TYDLIGA FÖREMÅL, VARAV ETT ANGER SPÅRSLUTET. FÖR GODKÄNT RESULTAT SKA ALLA 10 FÖREMÅLEN LÄMNAS IN.
 • -DET FINNS INGEN MAXTID FÖR SPÅRNINGEN.

04022011-_MG_5415

 • -OM DU SPÅRAR VILT MED DIN HUND OCH VILL ATT VI SLÄPAR EN KLÖV, TASS ELLER SKINNBIT I SPÅRET SÅ ÄR DET INGET HINDER (DÄR FÖRSVANN DEN URSÄKTEN FÖR ALLA EFTERSÖKSEKIPAGE).
 • -FÖR ATT VI INTE SKA HAMNA I EN SITUATION DÄR VI LÄGGER SPÅR PÅ HELTID KOMMER DET ENDAST ATT FINNAS ETT TILLFÄLLE PER ÅR DÅ DET ÄR MÖJLIGT ATT GÅ SPÅRET.
 • -AV SAMMA ANLEDNING (OCH FÖR ATT SPÅRLÄGGARE KOSTAR PENGAR) ÄR AVGIFTEN FÖR ATT FÖRSÖKA 3 000 KR.
 • -TESTET GENOMFÖRS NORR OM ÖREBRO 14-15/7, 2012.
 • -ANMÄLAN GÖRS GENOM ATT SENAST 1/6, 2012 BETALA IN 3 000 KR PÅ BANKGIRO 754-8084 OCH ANGE SWDI CHAMPION SAMT NAMN OCH KONTAKTUPPGIFTER.
Av Emma Hammar - 8 april 2012 21:10

Vi är så inne i vår spårträning och det läggs mest tid och energi åt detta. Jag älskar spåret!!! Mia från träningsgruppen gjorde mig sällskap. Hon la två spår till sin hund som hon håller på att köra igång i spåret. Själv la jag två spår till Arrac idag.


Spår 1 - 210m långt med 9 föremål. Här var det små och skumma föremål som var träningen. Det var ett plastskräp, två enkronor, halstablett, en tygbit 2 x 5 cm, en flaska ögondroppar, En liten kabelbit och ett litet gummiplutt som sitter på en dragkedja.


Han bommande kabeln och halsbtabletten, men tredje föremålet tog han och man såg då vilken kul lek han tyckte det var. Hitta allt SMÅTT! Hade också tappat en vittringspinne i spåret så han fick en extra! Han tog allt perfekt när han fattade att det är mer än bara vittringspinnar som finns!


Spår 2

- 2,1 km långt 

- Drygt 3h liggtid

- 7 pinnar

- Flera vinklar

- Flera terrängövergångar

- Viltstörning av två Älgar (jagade dem när jag la spåret  )

- Tid att spåra 34 min (inkl. belönings stunder vid pinnarna)   


Strålande jobb av min lilla kille! Han fick en liten andningspaus mellan spåren så han har ju spårat totalt 2,3km idag. Jag tycker att det var en bra tid också på det långa spåret, det tog 34min att spåra 2,1km och då har jag även gett honom små dricka pauser och belöningar. Stannat och knytigt skorna ett par gånger också. Nyttigt att träna på "stoppen" i spåret för på utmaningen (15km) så kommer det att bli många stopp! Det kommer ta en hel dag att lägga spår!

Arrac bommade två pinnar... en i nedförsbacke igen! Men han tog också den första som också låg i backe! Träna mer på det! Återigen så tror han att det är snabbaste vägen över en väg, då rakt över som gäller. Gick över vägar 3 gånger och sista och tredje gången gillt så använde han nosen och spårade istället för att ta för givet. Sjätte pinnen var en skogspinne så jag ville testa det också... Han markerade och letade på banvallen där den låg, men den var borta! Såg att hästar samt fyrhjuling hade åkt där så den slogs väl bort... Jag kunde inte heller se den.

Efter ca 1,5 km så ser man på farten att den avtar men inte känns han trött men han börjar hushålla med energin! Bra killen det går inte att dra som en tok när vi kommer upp i fler kilometer för då orkar man inte!

Så jäkla NÖJD! Det är inget fel på motor, drivkraft, motivation och arbetsglädje här inte!

Att träna på: Pinnar i nedförsbacke, fortsatt långa spår så han lär sig att spara på krafterna, fortsätta med teknik övningar med spårnoggrannhet (går nog inte att ha för noga hund  ) samt vägövergångar att han inte ska ta förgivet!

Spårar på äng. Arrac fick störning med en Mia som springer som en tok för att hinna ställa sig före och ta bild på oss. Bra träning att behålla fokus trots en människa som springer och dkrattar som en galning!


 

Spåret gick längs med sjön Sparren! Så himla fint och mysigt! Det är härligt att gå dessa långa spår där hunden VET vad den ska göra och jag bara går och njuter där bak!!!

Hundreda

Jag håller hundkurser, privatträningar och tar emot problemhundar.

Vill du veta mer gå in på hemsidan

www.hundreda.se

Om oss

Fråga mig

11 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4 5 6 7 8
9 10 11 12
13
14 15
16 17
18
19 20
21
22
23
24 25 26 27
28
29
30
<<< April 2012 >>>

Kategorier

Besöksstatistik

Följ oss

Länkar

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se