Hundreda

Direktlänk till inlägg 21 april 2013

Superhelg med Åsa Jakobsson- Hundmöteskurs

Av Emma Hammar - 21 april 2013 19:23

Haft en superhelg tillsammans med massa vänner där vi har hyrt in Åsa Jakobsson för en hundmöteskurs med temat BAT. Robert hängde också med så vi var hela flocken på kursen, helt underbart! Zelda har fått hjälpa till som statist hund.


Igår var det teori hela dagen och en genensam frukost och middag för de som kunde stanna under kvällen. En lång dag och lite sömn för att idag träffas kl. 07.45 för genemsam frukost och återkoppling innan det blev praktik av olika hund- och människomöten hela dagen. En kurs helg som har varit helt avalppnad och pristigelös så härligt att bara få må bra på kurs   


Vi ville ha en kurs i BAT som kommer från Grishia Stewart läs mer om henne här. Åsa gick en utbildning hos henne för ett par veckor sedan så hon har färskt i minnet nu när hon kom til oss. För er som inte är bekanta med BAT så står det för "Behavior Adjustment Training". Den bygger på negativ förstärkning (som är mycket misstolkat) och funktionella belöningar. Negativ förstärkning innebär att man tar bort någonting som är för hunden obehagligt coh förstärker det beteende som min hund hund gör då obehaget försvinner (den mötande hunden eller människan). För att förtydliga ännu vill jag säga att vi inte vill att hunden ska känna någon form av obehag alls det är ju därför vi tränar våra hundar, så vi jobbar med så stora avstånd så vi befinner oss under hundens tröskelvärde så det inte är så obehagligt för vår hund. Jobbar vi över tröskelvärdet så gör vår hund antingen utfall, flyr eller går in i inlärd hjälplöshet. Där kan vi snacka obehag för hundarna, vilket tyvärr är vardag för många hundar i vårt samhälle! Varje dag många gånger om dagen få hundmöten där både hund och förarae kanske saknar verktyg eller kunskap för att lösa dessa hundproblem. Nåväl lite om det.


För mig som redan jobbar med hundmöten och hundar med oönskade problembeteenden så var det mesta självklara saker som jag själv använder dagligen i min och mina ekipage hundträning. Men lite nya ideer fick jag med BAT och lite nya nyanser i saker jag redan kan. Jag tycker verkligen att det är superkul att utveckla mig och mina kunskaper!


Väljer lite utplock ur mina anteckningar


HUNDPROBLEM


Ändra frasen att "hunden är" till att "hunden gör" - Mycket trevligt uttryckt. Min hund är en problemhund? (Vad innebär det äns?) Till att min hund gör utfall av rädsla när den möter andra hundar. Mycket mer konkret och andra meningen är ingen etikett och innehåller fakta.


Hundproblem

- Grunläggande behov som inte uppfylls

- Rädsla

- Felaktiga erfarenheter

- Otillräckligt socialiserad


Hundägareproblem

- Jagar vilt

- Vaktar

- Gör utfall

- Frustrated greeter

Ofta symptom på ett underliggande hundproblem


Två sätt att hantera problemen

1. Hanhavande (sumptombehandling)

2. Lösa hundproblemen (orsaksbehandling)

Vi måste jobba med båda!


Är du en del av lösningen eller problemet? Är du beredd att: (Detta tar jag alltid upp när jag gör utredningar på hundar som har problembeteenden hos mig. Viktiga frågor! Är svaret nej på flera av dessa kanske man ska fundera på att omplacera sin hund eller acceptera de "problem" man har med sin hund)

- Lägga tid till träning?

- Sätta realitiska mål?

- Ändra rutiner?

- Ändra agerandne?

- Genomleva träningspass som går sämre utan att ge upp?


Olika steg innan man börja träna problem

1. Fysisk orsak? Smärta, sjukdom?

2. Tillgodose hunden behov

3. Hur ser genetiken ut?
4. Beteende analys

   - Vad har hänt tidigare? Historik? Triggers? Signaler?

   - Beteende - vad gör hunden?

   - Konsekvens - Vad leder det till?


Olika träningsmetoder

- Motbetingning

- Habutering

- Desensitivisering

- Titta där (Skvallerträning på signal)

- CAT (Constructional Aggression Treatment)

- BAT

- Initieringssignaler


Här har jag massa spännande och roliga anteckningar men det skulle bli LÅNGT att skriva allt. Men här går vi in på alla ovanståda metoder var för sig. Mer vi går igenom är trigger och tröskelvärde, premacks princip mm.


Fokus på BAT såklart men också CAT som används mycket på vilda sjur och i djurparker. Jag tolkar det som BAT fast tvärtom. I BAT så är det hunden som tränas som flyttar sig och i CAT är det medhjälparen som flyttar på sig (mycket KORT förklarat!)


Vi gick igenom hur metoderna

1. Fungerar

2. Träningssteg

3. Svårigheter med metoden

4. Vinster med metoden


Vi avslutade med att prata om den andra änden av kopplet, nämligen hundägaren...   Citat därifrån blen


ETT EKIPAGE - TVÅ INDIVIDER


Om min och Arracs träning så är jag toknöjd! Förutan att jag har anänt mig mycket av "bonusbelöningar" så har jag i stort sett tränat BAT på eget bevåg (utan att veta att det är BAT) sen förra sommaren. Utveckligen av min träning med Arrac har närmat sig mer och mer BAT.


Igår gick han promenad med två nya hundar efter kursen, två små puffhundar som heter Måns och Linus (la ut bild igår). Vi satt och socialiserade i träningshallen men en känd hund och en okänd hund. Tränade lite lydnad på plan.


Idag fick han två bra pass först med Åsas Valle och nästa pass med Måns som han träffade igår (ja det går att träna hundmöten fast de träffades igår, Måns är inte förbrukad även om Arrac känner igen honom). Fick ett extra hundmöte innan pass ett av två aussies som skulle träna i hallen, på ett avstånd av 15m och Arrac var jätteduktig och gick och nosade i gräset ochhöll koll under lugg. Efter lunch så bestämde jag att Arrac skulle få något lätt eftersom han var mycket trött. Vi gjorde ett möte med Bella som Arrac känner väl, tanken var ett träna "frustrated greeter" alltså en hund som VILL fram och hälsa. Bella var så trött så hon ville inte hälsa mer än typ en sekund. Så vi bytte till husse istället.


Jag är så himla nöjd med min hund! Jag är också väldigt nöjd med Åsa som är lugn, metodisk och konkret som instruktör. Hon är också väldigt ödmjuk som person. Har varit superkul! Tack Åsa för att du ville komma och hålla den här kurden efter vårt önsemål!


Nu till massa härliga bilder från dagen idag!


Belöning efter fint hundmöte (funtionell belöning, vad vill Arrac ha? Jo ett större AVSTÅND!)


Tira ser hunden


Fina Tira! Vacker hund!


Där ser vi hunden!


Mira möter min Zelda


Bella tittar på Måns


Trevlig Bella


Buster är så följsam och duktig!


 

En hund...


Hundmöte på nära håll


Carro och Sid


Duktiga Siden!!


Åh va duktig! Han tränar människomöten


Arrac tittar på hunden Valle


Tittar på Valle


Sätter mig hos matte och vädrar lite



Belöning


Söta puffhunden Måns




 
 
Petra

Petra

21 april 2013 21:54

Där var någr ansikten man kände igen :-) Låter som en intressant kurs! Skulle gärna gå något liknande själv!

http://etthundansliv.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emma Hammar - 26 maj 2013 22:57

Nu vill vi starta om med en ny blogg och med ny motivation för träning och livet med hund! Den här kommer ligga kvar vill inte radera alla minnen, framförallt inte eftersom Zelda finns med här      NYA BLOGGEN ...

Av Emma Hammar - 25 maj 2013 23:28

En spännande dag och kollat på ett par hundars MT. Kul och spännande! Det är första gången jag ser det nya. Jag såg en Rottistjej och en Aussiekille båda snart fyra år. Bilden är på Disco som inte var ett dugg rädd för dumpen! Precis som han träf...

Av Emma Hammar - 24 maj 2013 12:47

Mitt och Arracs akilleshäl i lydnaden är fotgåendet! Ja varför då? Matten verkar tycka att det var det tråkigaste att träna helt enkelt    Jag har nog också gjort alla tabbar man kan så alla dessa känner jag till väl    Nu då ska vi se om jag lyckas ...

Av Emma Hammar - 23 maj 2013 21:06

Lite miljöträning blev det innan vi skulel in till Jessica Pelz för återbesök. Jag gillar att han börjar få ett fint lugn i milöer och bara kan lägga sig fint när jag sätter mig.       Jessica hade massor med positivt att säga. Vi är på rätt...

Av Emma Hammar - 22 maj 2013 15:02

Jag och Arrac drog till Norrtälje för att möta upp Angelica och hennes hundar Bowie och Ink för en promenad. Vi har var ute i 1,5h och strosade runt i lugnt tempo. Arrac blir påverkad av tempot och kan lättare bli stressad vid ett hundmöte än om vi b...

Hundreda

Jag håller hundkurser, privatträningar och tar emot problemhundar.

Vill du veta mer gå in på hemsidan

www.hundreda.se

Om oss

Fråga mig

11 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2
3
4
5
6
7
8
9
10 11
12
13
14
15 16 17 18 19
20
21
22
23 24 25
26
27
28
29
30
<<< April 2013 >>>

Kategorier

Besöksstatistik

Följ oss

Länkar

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv


Skapa flashcards