Hundreda

Senaste inläggen

Av Emma Hammar - 30 mars 2013 00:02

Det skulle varit en lugn dag, men den fylldes med massor att göra som att åka och handla lite var stans.

Vi avslutade med Ica Maxi i Arninge så husse gick in själv så tränade jag och Arrac passivitet bredvid entrén i 25min. Måste fylla på denna träning då iaf inte vi passivitetstränar något vidare på vintern (då fryser man ju fast). Arrac var pipig och otålig i ett par minuter för att sedan bli väldigt lugn och stod eller låg och tittade på allt folk.

Vi fick också med ett litet lekpass!

ANNONS
Av Emma Hammar - 28 mars 2013 21:36

Började med en promenad i solen på 75min. Jag och Arrac stannade till i några gläntor med barmark och solade lite :) han hittade också en boll i skogen till sin stora glädje! Han fick 3 korta spår i snö och på grus.

Käkade lunch med husse och hundarna hånglade lite ;)

Sen kom Mia och Bella. Vi gick ut med alla tre hundarna i 55min och busade! Vi fick också ett hundmöte i skogen på banvallen och givetvis såg inte jag det. Arrac sprang lös långt i från mig och stannar upp och tittade på något innan han vänder och springer till mig, först DÅ ser jag hunden när Arrac är tillbaka till mig!!!! Åh va han var duktig!!!

Inne blev det fika och sen tränade Mia med Arrac i minst 20min. Det var jättekul att se någon annan jobba med sin egen hund. Väldigt nyttigt och jag fick lite bra tankar :)

Ett påskägg fick jag av Mia också! Vad glad jag blev :D när husse kom hem fick jag ett till :D Barnsligt glad!

Supermysig dag!!!

ANNONS
Av Emma Hammar - 26 mars 2013 21:44

Ibland är det bra att titta vart man har sina tassar så man kan vara säker på att de sitter fast :P

Av Emma Hammar - 26 mars 2013 19:27

Igår kväll bar det av till Hundens Hus i Årsta för en föreläsning i beteende hantering för etologen Karolina Westlund. Det var en rolig kväll med många skratt och mycket intressanta ämnen att lyssna om. Träffade också härliga vänner där!


Det negativa med hela föreläsningen var att 3h inte räcker! Jag vill höra mer! Karolina är ingen hundtränare, men hon är en djurtränare. Hon ser på djuren ur en liten annan synvikel än vad vi hundmänniskor gör. Jag har lånat lite bilder från Karolinas presentation från igår. Mycket av det hon pratade om är rna självklarheter för min egen del. Det som däremot är intressant är att hör dem ur en annan synvinkel och att hon schematsik har riktat upp många av dem. Många gånger under min tidigare inlärning har jag saknat struktur över hur vissa beteenden fungerar. Det fick jag med mig flera stycken av igår.Det pratades om

- Konkurans om resurer för överlevnad "eat - survive - reproduse"

- Rovdjur och bytesdjur

- Har djur ett medvetande

- Evolution


- Känslorymden - har djur känslor (Det är jag själv helt säker på! Karolina med  )  Bilden nedan var en bra bild som jag gillade

- Förhållandet mellan olika känslolägen. Uppbyggd av vad evolutionen har arbetat fram. 1 hitta resurser och 2 undvika skada. Detta har satts in i diagrammet om de olika känslolägena. Hur ska man göra för att sätta ett djur i de olika kvadranterna?


Q1 - Leka, skapa förväntan, leta mat, nosarbete mm

Q3 - Lämnas ensam, utan mat (svält), resurser som försvinner mm

Q4 - Slåss med en hund, skrämmas, utsatt för hot, trängd, positiva bestrafningar mm

Q2 - Mysa, ta bort faran, kroppskontakt, tuggben, bra sovplats, ligga ostörd mm


- The BIG seven, Jaak Panksepp som är

   1. Seeking

   2. Play

   3. Lust

   4. Care

   5. Grief

   6. Fear

   7. Rage


Detta stoppades också in i bilderna. Detta är ju något jag stöter på nästan dagligen med hundar som upplever de "röda" känslolägena för ofta och för mycket. Dessa skapar stress och inlärd hjälplöshet. En vanlig missuppfattning bland många hundtränare är att hunden har lärt sig vad som gäller efter bestraffningar men i själva verket är den en inlärd hjälplöshet. Många har faktikstt börjat lära sig detta men än är det för många som inte förstår vad de gör mot sina djur...


Karolina har en väldigt härlig humor och är mycket kunnig om det hon föreläser om så det går inte alls att återge hur bra det var att lyssna på henne.


Jag skulle vilja höra henne gå in på djupet om det här sistnämnda.


  - Negativ förstärkning pratade hon om väldigt mycket. Riktigt bra saker tog hon upp och att detta är en mycket vanlig inlärningsmetod som många inte vill tro eller medge att man använder sig av i vardagen. Jag själv använder mig av netagiv förstärkning när jag tränar hundmöten med Arrac    Många hänger upp sig på ordet "negativ" men det är inte vad det innebär. Negativ är taget från matematiken där det betyder att något dras bort från ekvationen. Alltså


Negativ = Något tas bort

Förstärkning = Beteendet ökar


T ex Arrac gör en trevlig signal till en annan hund och den mötande hunden försvinner. Alltså förstärks beteendet att göra trevliga signaler. Samma sak gäller för hundar som dagligen gör utfall och den andra hunden försvinner. Att göra utfall förstärks.


Ja det här kan ju många redan   Men bara för att förtydliga för de som genast tänker på bestraffningar när man hör negativ så ser det istället ut så här om man jobbar med fysiska bestraffningar på sin hund.


Positiv bestraffning


Positiv = Någonting läggs till (slag, hot, korrigering)

Bestraffning = Beteendet minskar (hunden upphör eller minskar det beteende som bestraffas)


Den här biten pratade vi inte om det var negativ förstärkning som hade uppmärksamheten   Oj sen var det massa mer skoj att lyssna på! Stolpar upp lite till


- Välfärd - tänk till! Varför bry sig om emotioner? (VIKTIGT)

- Låta djuren ha kontroll = Mycket intressant! Det här ska jag titta mer på!

- Djur lär sig alltid även om du inte medvetet tränar både negativa och positiva saker

- Måste djuret uppskatta beteendet när man använder oisitiv förstärkning = NEJ

- Klick och tajming

- "What you click is what you get"

- Olika typer av inlärning

- Funktionell utvärdering av problembeteende - Kan inte bara se till problemet utan måste se till omgivning, trigger och konsekvenser (grovt räknat) Vägen hur man jobbar med ett problembeteende. Ibland måste man kanske hitta ett ersättningsbeteende för att ändra känslan innan man kan börja jobba mot önskat beteende för att få en annan konsekvens.

- Val av metod

   1. Metodens effektivitet

   2. Metodens ETISKA aspekt!

- Strukturför vägen att jobba med problembeteenden


Jag vill hör mer!


 

           

Alla bilder är lånade från Karolina. Gå in och läs mer om henne på hemsidan!

Av Emma Hammar - 24 mars 2013 23:09

Idag var jag, syrran och hundarna ute på en lång härlig promenad i solen med massa hundbus!

Av Emma Hammar - 23 mars 2013 20:10

Idag är ingen vanlig dag för det är Zeldas födelsedag! Hon är en gammal dam nu, hela 7 år   Lägger ut lite fina bilder på Zelda och filmen från hennes rallytävling från 1 december 2012


Hon har än så länge bara fått en mysig promenad med husse och fått träna lite vittringsapportering med mig och myst i soffan såklart (på mig!) men dagen är än inte slut                     


Zeldas debut i nybörjarklass i rallylydnad 1 december 2012 - Apollogruppen. Jag var så nöjd med henne då mina mål var att inte få 0p, bli diskad eller göra ett enda förarfel. Det lyckades vi med! Jag började träna Zelda i rally 4 veckor innan tävlingen    

Av Emma Hammar - 21 mars 2013 19:09

Startade dagen med att vakna klockan 8 och drog mig en liten stund. Vid 8:50 gick Arrac och jag ut för en power walk i 45 min. Det var träningskläder som gällde och lite varma kläder över det - SVINKALLT! Men vi fick tillslut upp temperaturen.


I skogen längs sjön fick vi givetvis ett hundmöte, vi gick i skogen och de på sjön. De såg oss först och ropade på sin hund. Jag hade Arrac lös och han var väl ca 20m framför mig och deras hund kanske 30m från dem och det var max 50m mellan hundarna. PANIK! Jag kallar in Arrac som står still och tittar på hunden. Arrac springer glatt till mig och vi byter riktning coh jag känner paniken när jag hör att de ropar, ropar och ropar på sin hund! Den kommer alltså inte till dem!!! Väl uppe i backen måste jag hämta efter andan (ingen konids) och ser en svart stor hund med täcke på som jag inte känner igen. De hade inte kopplat dem men den gick lungt nere på isen och lunlkade och då kunde jag andas ut och gå vidare. Blev så stolt över Arrac   Han såg en hund innan mig, kom på inkallning och gjorde inget utfall.


 


Inne var det min rehabträning som tog fart, med Arracs hjälp såklart!


- Uppvärmning 45min promenad med Arrac
- Benlyft på boll 5ggr/ben 20s
- Plankan på boll 4 x 15s
- Situps på boll 100st
- Armhävning på boll 20st
- Helkropps flexion 10st
- Liggande benlyft 10st
- Bäckenlyft på boll 2 x 30s
- Dra bollen in under kroppen 2 x 10st

Arrac har mig under sträng bevakning ;)

 

 

 

Sen var det lite kul när jag tränar på benlyften sittandes på boll och Arrac kommer fram och lägger hakan med tyngd på min fot! Haha lilla plutten    Han tog det beteende som verkade mest lovande vilket är haken i handen... men nu blev det hakan på foten    GULLE!

 

 

 

Har också suttit och tecknat lite   Det gäller att bara sitta i korta pass så jag inte får ont i ryggen. Så upp och röra sig är det som gäller.

 

 

 

På eftermiddagen så drog mina vänner ut mig ur huset för lite hundträning i Söderhall. Det blev jag, mamma, Sanna och Carro. Vi spårade och tränade lydnad. Zedla, Arrac och Sid fick 1 spår var. Touch och Nanook fick 2 spår var. Sen fick Fia och Arrac lite lydnad och Kaj gjorde nått till agilityn (sånt som jag inte kan).

 

Med Arrac körde jag bakåt marschen och kämpar vidare med hans position. Jag är så dålig på att ta tag i det. han går alldeles för långt fram. Jag har sagt i nu typ 3 år att jag ska ta tag i det på allvar... hehe. Det är de moment som jag tycker är tråkigast att träna LOL   Fick iaf till många bra klick. Han var het som f-n så fick gå och gå för att få ner honom i varv och busa för att han ska få ur sig lite frustration. Är helt klart nöjd med hans pass och hans spår.

 

Bjurder på en bild på Nanook som spårar då jag inte fick några bilder på Arrac.

 

 

 

Nu är det dags för middag! MUMS! Det är älskling som gör nått och det luktar gott     

Hundreda

Jag håller hundkurser, privatträningar och tar emot problemhundar.

Vill du veta mer gå in på hemsidan

www.hundreda.se

Om oss

Fråga mig

11 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6
7
8 9 10 11
12
13
14
15 16
17
18
19
20 21 22 23 24 25 26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2013
>>>

Kategorier

Besöksstatistik

Följ oss

Länkar

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se