Hundreda

Direktlänk till inlägg 10 juli 2011

Anteckningar - Eva Bodfäldt

Av Emma Hammar - 10 juli 2011 11:19

KONCENTRATION – Endagskurs

Nu delar jag med mig av mina anteckningar från kursen. Jag är på många plan helt med på Evas tänk och jag har inte gjort helt olika själv på vissa saker. Samtidigt som det är oundvikligt att få nya vinklar på nästan samma sak.

Varför har hunden bristande koncentration? Personlighet, dåliga belöningar, för lite miljö-/ och socialiseringsträning, ritualiserade belöningar, dålig störningsträning men även min egen attityd i träningen. 

Förbudsträning – använd det hunden vill ha till dig egen fördel! Massa förbud tar hunden mer från dig än till dig där du vill ha hunden.


”Bra” – Ett beröm som ska kunna ges utan att hunden bryter sin uppgift!

”Bus” – Kom till mig och lek!

”Varsågod” – Spring iväg till en given punkt (externbelöning)

”Fri” – Nu är du ledig och får göra vad du vill!        


Beröm eller belöning innebär inte att det ”ringer ut ur klassrummet!”. Belasta hunden tidigt och mycket med beröm och belöningar så att hunden inte tror att det är slut. Hunden ska lyssna till sin frisignal.


Jätteviktigt att ha en plan med sina belönings- och slutord. Jag jobbar likadant har dock inte någon motsvarighet till ”bus” La in den på Arrac och den fungerar jättebra!


Ritualiserade belöningar

Slö hund -> lägger av

Aktiv hund -> Får höga förväntningar


Kedja belöningar!


Arbeta in en relation till hunden med gos, klapp och kel gärna på vänster sida om man ska tävla så bygger man en relation till vänster sida.


En hund som börjar lära sig ska belastas tidigt med störningar! Hunden måste själv lista ut hur den får sin belöning. (Det är en omvänt lockande, som man kan hitta på tusen olika varianter på). Högst 2 ggr får en hund misslyckas men inte mer. Frustrationen i ett misslyckande tar dig framåt i träningen om hunden bara misslyckas nån gång ibland!


Pausa hunden i träning lös liggande – Hunden själv bär ansvaret att ligga kvar.

Lägg in människor tidigt i träningen som en Testledare (TL) som kommenderar i bakgrunden. På så sätt blir en TL en signal för koncentration på både träning som tävling! Utnyttja omgivningen i din träning till din fördel så att det leder till koncentration i träningen!





FOTGÅENDE – heldagskurs

Vi börjar ofta för tidigt med själva fotgåendet. Börja med att ladda vänster sida, bygg en relation där. Lägga på rörelse och få sidleds- och stegförflyttningar innan man lär hunden halter och raksträckor.


Variera starten av fotgående mycket. Laddat att stata tävlingsmässigt varje gång! Utgå från rörelsen istället för halten.


Utmana hunden att byta tempo, rikting så den får kämpa för att behålla positionen.


Kommendera dig själv (torrgå) Lått hunden sitta och kalla in hunden tex under en språng marsch så hunden måste inta ta rätt position och rätt tempo.


Ta inte bort belöningar – lägg till fler!


Ha INTE ritualiserade belöningar i fotgående!


I början –> liten arbetsinsats – stor belöning!


Belasta hundens kunskaper även små detaljer -> uthållighet och koncentration

 

”Hundträning får aldrig bli en steril observation och analys, det måste finnas känslor i träningen hela tiden!”


Jag har här plockat ut vissa bitar ur mina anteckningar. Givetvis han Eva gå igenom och säga mer under dessa dagar. Jag gillas hennes tänk vad gäller relation till hunden och attityd till träningen. Det som jag själv lär ut på mina kurser. Nu har jag lite fler vinklar att bjuda på   


 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emma Hammar - 26 maj 2013 22:57

Nu vill vi starta om med en ny blogg och med ny motivation för träning och livet med hund! Den här kommer ligga kvar vill inte radera alla minnen, framförallt inte eftersom Zelda finns med här      NYA BLOGGEN ...

Av Emma Hammar - 25 maj 2013 23:28

En spännande dag och kollat på ett par hundars MT. Kul och spännande! Det är första gången jag ser det nya. Jag såg en Rottistjej och en Aussiekille båda snart fyra år. Bilden är på Disco som inte var ett dugg rädd för dumpen! Precis som han träf...

Av Emma Hammar - 24 maj 2013 12:47

Mitt och Arracs akilleshäl i lydnaden är fotgåendet! Ja varför då? Matten verkar tycka att det var det tråkigaste att träna helt enkelt    Jag har nog också gjort alla tabbar man kan så alla dessa känner jag till väl    Nu då ska vi se om jag lyckas ...

Av Emma Hammar - 23 maj 2013 21:06

Lite miljöträning blev det innan vi skulel in till Jessica Pelz för återbesök. Jag gillar att han börjar få ett fint lugn i milöer och bara kan lägga sig fint när jag sätter mig.       Jessica hade massor med positivt att säga. Vi är på rätt...

Av Emma Hammar - 22 maj 2013 15:02

Jag och Arrac drog till Norrtälje för att möta upp Angelica och hennes hundar Bowie och Ink för en promenad. Vi har var ute i 1,5h och strosade runt i lugnt tempo. Arrac blir påverkad av tempot och kan lättare bli stressad vid ett hundmöte än om vi b...

Hundreda

Jag håller hundkurser, privatträningar och tar emot problemhundar.

Vill du veta mer gå in på hemsidan

www.hundreda.se

Om oss

Fråga mig

11 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Juli 2011 >>>

Kategorier

Besöksstatistik

Följ oss

Länkar

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv


Ovido - Quiz & Flashcards